Over Beatrix
Ik groeide op in het dorp Ederveen en was als kind vaak buiten te vinden. Na de middelbare school deed ik de opleiding Marketing & Communicatie, omdat ik daarmee alle kanten uit kon. Lekker praktisch, toch?
Ik vond een baan en deed plichtsgetrouw mijn ding, zonder werkelijk na te denken over wat ‘mijn’ ding dan was. Sterker nog: zonder te weten wie ik – Beatrix – werkelijk was.
Terwijl ik opgroeide en volwassen werd, had ik me aangeleerd om alleen mijn gemaskerde ik aan de buitenwereld te tonen. Stoer en grappig, dát was wat hoe ik naar buiten trad.
Emoties? Kwetsbaarheid? Liefde?
Brrr… Mij niet gezien!
Kort voor mijn vijfentwintigste kreeg ik te horen dat ik MS had. Na een jaar niet gehoord en geloofd te worden, was ik blij dat ik nu wist waar mijn klachten vandaan kwamen. Maar in plaats van rekening te houden met deze ziekte, ging ik volledig voorbij aan mijn lichaam en geest.
Het niet weten wie ik was (achteraf weet ik dat het een identiteitscrisis was) veroorzaakte een burn-out. In combinatie met de MS was dat voldoende om me volledig te vloeren. Mijn leven lag op z’n kop en ik moest zien op te krabbelen. Ik begon een zoektocht naar mijn ware ik en naar wat ik nodig had.
Uiteindelijk vond ik, over een periode van verschillende jaren, de hulp die ik nodig had. Een ergotherapeut, een klinisch psycholoog, een HSP-coach en een christelijke therapeut hebben me ieder op zijn of haar eigen vakgebied verder geholpen.
Met vallen en opstaan leerde ik mijn eigen verhaal kennen en onder woorden brengen. Voor het eerst in mijn leven, begon ik mijn emoties te uiten. En eindelijk kwam ik thuis – bij mezelf en bij God. Dat was het moment dat alle puzzelstukjes op hun plek vielen 👇
Daarom volgde ik na mijn herstel de hbo-opleiding Stressbegeleiding en Coaching bij Scheidegger.
Ik begon vrouwen te coachen en richtte mijn eigen praktijk op.
Sindsdien volg ik continu trainingen om me verder te bekwamen. Voorbeelden daarvan zijn:
- Secure Base Coachen van de School voor Transitie
- Taal Erbij: contextuele systeemtherapie
- CMFT-therapie voor mensen met hechtingsproblemen en vroegkinderlijk trauma
- de christelijke Total Balance methode
Wat al die papiertjes vooral wél zeggen? Hoe ik ervan geniet om me te blijven verdiepen in mijn vak en hoe belangrijk ik het vind om mijn kennis te blijven vergroten.
Wat al die papiertjes vooral niet zeggen? Dat ik een vast programma volg tijdens de coaching. Ik laat me leiden door Gods Geest en door jouw levensverhaal!
De opleiding tot Secure Base Coach was zo impactvol! Aan de hand van mijn eigen levenslijn maakte ik me de transitiecirkel eigen. Ik leerde mezelf welkom heten, in alles, en van daaruit ontstond verbinding.
Ook het gebied van hechting verkende ik bij mezelf. Zo kreeg ik de opdracht om hechting uit te beelden in beweging. Ik verbeeldde het zoeken, de vele onbeantwoorde vragen en het niet begrijpen – want ik was zo lang van alles blijven proberen! – tot ik uiteindelijk verdwaalde, dichtging en mezelf opsloot.
Andere thema’s in de transitiecirkel zijn verlies en afscheid. Ik leerde: ook als iets er niet geweest is, is dat een verlies. Het rouwen over verliezen (van mensen, maar ook van gezondheid) bracht perspectief én hielp me woorden geven aan mijn verlangen.
Ik heb zelf ondervonden dat “alles wat geen taal krijgt, in het lijf opgesloten blijft.” Als coach probeer ik je daarom te helpen bij het vinden van de juiste woorden. Woorden die de impact weergeven, die recht doen aan wat je hebt meegemaakt. Door je verhaal te leren kennen, leer je jezelf kennen.
Tijdens deze opleiding ontdekte ik hoe belangrijk “thuiskomen” voor mij is. Thuiskomen bij mezelf – en bij God.
Dat thuiskomen heeft dan ook een centrale plek gekregen in mijn roeping om ook anderen thuis te brengen:
Ik ben een rebelse pelgrim die, in kwetsbaarheid, voorgaat op weg naar huis.
Mag ik een stukje met jou oplopen? - Beatrix
1 Ik heb een overbevolkte boekenkast. Niet gek dus dat ik droom van een huis met een kamer vól boeken (ook Pietje Bell en zijn bende van de zwarte hand zijn welkom!)
2 Onmisbaar om me comfortabel te voelen? Vrolijke sokken, een kussen of kleedje op schoot, ruimte om een goede grap te kunnen maken en de slappe lach te krijgen en natuurlijk mijn werkrugzak waar werkelijk alles in zit wat ik nodig denk te hebben: van complete huisapotheek tot…
3 … massa’s zakdoekjes. Echt, die zijn reuzehandig. Tranen, snot, een omgevallen beker koffie. Je kent het wel 😉.